Hejren og ræven
af Bjarne Nielsen
D. 30. august 2006 var jeg ved Oldenor på Nordals, igen, igen, og selvfølgelig sad den gamle Havørn og ventede på mig i det udgåede træ på bredden modsat obs-posten. Efter en længere sidde-pause, fløj den ned mod skarv-kolonien, hvor den også opholdt sig et rum tid, medens den flyttede lidt rundt. Da ingen af skarverne havde tænkt sig at blive Havørne-føde den dag, gik den til sidst på vingerne og ”dabbede” vestpå.
Altimens Havørnen rokerede lidt rundt i den vestlige ende, opdagede jeg en Ræv, der lå ca. 10 m vest for det udgåede træ på nordbredden og hvilede sig på en sten helt ned til vandet. Da Havørnen nu var smuttet, kunne der blive lidt bedre tid til at beundre den flotte, gyldne Ræv, der lå på sit hårde leje og alligevel sov ret godt.
På et tidspunkt kom en ung Fiskehejre luskende langs bredden, medens den var totalt fikseret på noget føde under vandet, og Mikkel lod sig overhovedet ikke mærke med noget. Åbenbart hverken hørte, så eller lugtede den noget.
Hejren listede videre og stoppede lige ud for Mikkel - jeg vil skyde på, at der var max. 1-1½ m imellem dem. Den, hejren, stod og fikserede et eller andet i vandet i 10-15 sekunder, inden den pludselig opdagede Mikkel, der stadig sov som en sten. Det gav et ordentlig sæt i fuglen, der sprang op i luften og derved vækkede Mikkel, der også røg næsten en meter til vejrs, inden den lynhurtigt pilede ind i det høje græs. Hejren var skyndsomst gået på vingerne og fortrak nu over til sydbredden, hvor den gik ned lige nedenfor obs-posten.
Og jeg, jeg jublede i mit stille sind, for det var lige præcis, hvad jeg havde forestillet mig ville ske, da jeg så hejren nærme sig Mikkel.