Ekstrem sjælden gæst på Sydals
af Bjarne Nielsen
Tirsdag d. 1. august 2006 slog Gert L. Jørgensen som så ofte før en runde ind over området ved Birkepøl  på Sydals – og en time senere var der ikke noget, der længere var som før !!
En uhyre sjælden gæst passerede nemlig hen over hovedet på ham – en fugl, som han hurtigt kunne se, at den havde han aldrig haft i kikkerten før. Han mærkede sig fuglens kendetegn og ringede til Dennis M. Langholz, som ved hjælp af Gerts beskrivelse og ”Fugle i felten” fandt ud af, at Danmarks kun sjette Skadegøg – en ungfugl - var landet i det alsiske.
Observationen gav anledning til noget, der kun kunne minde om en sand invasion af ornitologer fra det ganske land. I de næste 8-10 dage kunne man næsten konstant se minimum 10-25 ornitologer belæssede med kikkert, teleskop og kameraer fare frem og tilbage over Birkepøl for at følge Skadegøgens mindste lille udflugt. I dagene umiddelbart efter opdagelsen frygtede man for, at fuglen ville blive skræmt bort af flokken af fuglekiggere, der indimellem udgjorde et antal på størrelse med en mindre dansk provinsby. Ialt har vel et sted mellem 250 og 300 ornitologer fået sig et nyt kryds i artslisten.
Ofte måtte de dog arbejde hårdt for krydset, ikke kun med at slæbe rundt på alt udstyret men også fordi at fuglen var meget god til at gemme sig. Tit sad den skjult i bunden af en busk, eller også hoppede den rundt i lavninger i græsset, så den var næsten umulig at se. Derfor kunne der snildt gå 1 til 2 eller endog 3 timer imellem, at den tog luft under vingerne og gav en lille flyveopvisning.
Omkring d. 10. syntes den, at nu var vi blevet fornøjede nok, og siden blev den eftersøgt forgæves Da var der også sket en drastisk ændring i vejret. Nu blæste der ikke længere konstante, varme vinde fra syd-sydost, men derimod var det blevet typisk dansk sommervejr – ustadigt, køligt og indimellem yderst fugtigt.
På billedet herunder er det lykkedes Dennis M. Langholz at ”skyde” den unge Skadegøg, medens den tog sig en lille pause i flyveopvisningen.

skadegoeg.jpg (52686 bytes)