En renlig svale
af Bjarne Nielsen
 
Man har indimellem hørt om eller oplevet fugle, der har placeret sine reder de mærkeligste steder. Som f.eks. en landsvale på en færge i fast pendulfart eller en kirkeugle i en gammeldags gruekedel.
I sommeren ’99 oplevede jeg en landsvale, der åbenbart ikke brød sig om snavs og skidt. Den havde bygget sin rede inde i Q8-tankens bil-vaskehal i Augustenborg.
En tidlig morgen i juli var jeg nede for at få ”shinet” min bil lidt op. Vaskehallens port skydes automatisk ned, når maskinen går i gang, og åbnes igen, såsnart den er færdig. Alt efter, hvilken vask man har valgt, går der mellem 5 og 10 minutter, hvor der ingen adgang er til vaskehallen. Medens min bil blev skyllet, vasket, skyllet igen, vokset og tørret, stod jeg pænt udenfor og ventede. Det undrede mig lidt, at en landsvale først kredsede om hovedet på mig og derefter satte sig på vaskehallens tag, som om den var i venteposition. Den sad og ”snakkede”, medens vi ventede på, at vaskemaskinen skulle blive færdig. Så snart vaskeriet var overstået, og porten gled op igen, lettede svalen og fløj ind i vaskehallen. ”Det var s.. da underligt”, tænkte jeg og gik ind til min bil. Inde i vaskehallen vente jeg mig om… og se, deroppe i det ene hjørne til højre for porten lige ovenpå nødstop-kontakten var den nydeligste landsvalerede placeret, og et par halefjer stak ud over redekanten.
Svalen var totalt ligeglad med, at jeg stod lige nedenunder reden og undrede mig over naturens tilpasningsevne. Normalt plejer landsvalerne at yngle i foderstofforretningens store byggeri på den modsatte side af vejen, hvor der er en lang overdækket gang med fri tilflyvning fra begge ender. Men der var pladsen måske blevet for trang ?? Det her var ihvertfald en skarp kontrast til støvet hos ”foderstoffen”.
Jeg nåede at få vasket min bil 3-4 gange, medens svalerne stadig rugede, og hver gang var proceduren den samme. Derudover kiggede jeg til reden et par gange, og til sidst kunne 3 par halefjer ses over redekanten. Så det kunne tyde på, at der er kommet mindst 2 rene unger ud af anstrengelserne. Desværre nåede jeg ikke at få udflyvningen med, for da jeg en dag i starten af september skulle have vasket min bil, var der ingen landsvaler mere, reden var væk, og der var gjort rent, hvor den havde siddet. Men en sjov oplevelse var det nu under alle omstændigheder.