Sådan bestemmer du Hvepsevåger
af Lars Svensson
 

Kønsbestemmelse

 
Der er forskel på kønnene hos voksne Hvepsevåger. Han og hun er normalt lige store, hunnerne er kun ca. fem procent større, en forskel der ikke kan erkendes i felten.
Hvad angår dragten, er den vigtigste forskel hannens askegrå hovede. Hunnerne kan have grå pletter omkring øjne og ører, men normalt mangler de grå fjer, og hovedet er mørkebrunt med lyse striber i nakken og bag på halsen.
Nogle få hanner mangler det grå hovede, formentlig fordi der er tale om yngre fugle.
Hunnerne er mørkere og mere brune på oversiden, mens hannerne har en grå tone på oversiden. Voksne fugle set nedefra, der har stærkt gennemskinnelige hånd- og også gennemskinnelige armsvingfjer, skulle være hanner; voksne fugle, der kun har gennemskinnelige håndsvingfjer, mens armsvingfjerene er mere mørke, skulle være hunner.
Andre forskelle: hanner viser en større tendens til at have et ensfarvet, brunt bryst og en mere tydelig tværstribning på maven. Hunner er noget mere »plettede« på undersiden, også på brystet.
Begge køn kan være ensfarvede, mørkebrune på krop og dækfjer (fig. 4, E). Det er usikkert, om hunner overhovedet kan være lyse (H) på undersiden. Nogle få skind og fotografier synes at vise, at meget lyse fugle er hanner.
 
 
Indledning Silhuetter og flugtform Dragter Kønsbestemmelse Ungfugle Hvepsevåge Musvåge Litteratur
 
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7