Sådan bestemmer du Hvepsevåger
af Lars Svensson
 

Hvepsevåge

 
Fig. 5 viser, hvor ens mørke eksemplarer af Musvåge og unge Hvepsevåger kan være. I denne vinkel ses ikke meget af den karakteristiske silhuet, og i denne situation opstår de fleste fejlbestemmelser.
Men læg mærke til, at den unge Hvepsevåge har (l) lysere vingedækfjer på undersiden af armen mellem den mørke forvinge og de mørke armsvingfjer, der tilsammen danner et lyst, utydeligt bånd langs den midterste del af armen, og (2) bryst og mave er ensfarvet mørk, uden blege småpletter tværs over den nederste del af brystet som hos Musvågen. Hos mørke Musvåger dannes det blege område på undersiden af vingen af de lyse fjerbaser på armsvingfjerene; det lyse område er derfor placeret længere tilbage på vingen. De store dækfjer på armsvingfjerene er alle mørke eller i det mindste med mørke spidser, ikke blege som hos unge Hvepsevåger. Disse to kendetegn er de hurtigste at bruge, når man skal udskille mørke, unge Hvepsevåger fra en blandet flok trækkende våger.
Når fuglene ses på længere afstand, men i en god vinkel, er det nyttigt at vide, at unge Hvepsevåger almindeligvis har færre og mere fremtrædende tværbånd på vingerne end selv den mest sparsomt udstyrede Musvåge, men ekstreme eksemplarer af begge arter overlapper hinanden.
Bemærk også halsens bredde, der sædvanligvis  -  men ikke altid  -  er tydeligt smallere hos Hvepsevåge. Næbbet peger Gøge-agtigt fremad på Hvepsevågen, mens det oftest er rettet nedad hos Musvåge. Andre forskelle i silhuetter og flugtform er også til hjælp i mange tilfælde.
 
 
Indledning Silhuetter og flugtform Dragter Kønsbestemmelse Ungfugle Hvepsevåge Musvåge Litteratur
 
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7