Feltbestemmelse af Hvidbrynet Løvsanger, Fuglekongesanger, Brun Løvsanger og Schwarz' Løvsanger
af Klaus Malling Olsen
 

Gransanger Phylloscopus collybita

 
En typisk Phylloscopus, der ofte er den talrigeste sanger på den tid, hvor de sibiriske sjældenheder dukker op. Den er olivengrøn på oversiden og mere grålig på undersiden. I forhold til Løvsanger Phylloscopus trochilus er den brunere, mere umarkeret, og har en kortere, svagere øjenbrynsstribe af omtrent samme længde foran og bag øjet. Tøjle og øjenstribe er lidt mørkere end omgivelserne, men ikke særligt påfaldende. Kinden er næsten ensfarvet grå, og kun i ekstreme tilfælde så lys som øjenbrynsstriben, således som man oftest ser det hos Løvsanger. Gransangerens øje kan i disse ret umarkerede omgivelser stå ret tydeligt frem og den hvide øjenring virke påfaldende, næsten som en hvid »tåre« nedadtil. Gransangerens vinge er med tydeligt kortere hånd end Løvsangerens: forholdet tertiærer: vingespids er ca. 2:1 (1-1½ : 1 hos Løvsanger), og selve hånden synes let afrundet, sjældent så tilspidset som Løvsangerens.
Fig. 2
Gransanger, abietinus-type
Tegn.: Carl Christian Tofte
Vingerne er uden markerede tegninger. Dog er alula mørkebrun til sort, og hos mange ses om efteråret et svagt, lysegråt til oliventonet vingebånd, der kan være ret langt og svungent. Dette ses især hos østlige fugle (se tristis).
Gransangerens kald er et opadgående »y-ip«, med tryk på kaldets sidste del. Løvsangerens kald er mere udtrukket og todelt, »hy-id«, hvor trykket falder på første del. (Hør Gransangerens og Løvsangerens sang)
 
 
Indledning Gransanger Gransanger, tristis Hvidbrynet Løvsanger Hvidbrynet Løvsanger, humei
Fuglekonge Fuglekongesanger Brun Løvsanger Schwarz' Løvsanger Litteratur
 
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6
Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9 Fig. 10