Feltbestemmelse af Hvidbrynet Løvsanger, Fuglekongesanger, Brun Løvsanger og Schwarz' Løvsanger
af Klaus Malling Olsen
 

Fuglekongesanger  Phylloscopus proregulus

 
En fuglekongestor sanger, der er endnu mere korthalet og kompakt end Hvidbrynet Løvsanger. I formen minder den om en Fuglekonge, men dens meget kontrastrige dragt og hvide underside afslører den omgående for det trænede øje. Hovedet virker således stort med påfaldende tegninger. Issen er næsten sort (særligt bagtil) med en distinkt gullig issestribe, skarpt afgrænset mod den olivengrønne ryg. Den gulhvide øjenbrynsstribe er lang og markant, og afgrænses nedadtil af en bred sort øjenstribe. Øjenbrynsstriben er ofte varmt gul foran øjet. Disse markante hovedtegninger har givet den tilnavnet »tigerdyret« blandt feltornitologer! Hovedtegningerne bliver særligt påfaldende, når fuglen ses oven- eller bagfra.
To hvidgule vingebånd - det forreste tit kort, som en plet - forstærker det stribede indtryk. De minder om Hvidbrynet Løvsangers vingebånd, men det bageste er særligt fremtrædende.
Oversiden er olivengrøn med en distinkt lysegul overgump, der bedst ses, når fuglen svirrer foran blade, men som også kan ses i glimt, når fuglen hastigt bevæger sig omkring på fødesøgning.
Fuglekongesangerens næb er kort og mørkt, benene mørkebrune.
Fig. 7

Fig. 5 

Fuglekongesanger
Tegn.: Carl Christian Tofte
Fuglekongesangeren bevæger sig endnu hurtigere omkring end Hvidbrynet Løvsanger, den er tit kun fremme i korte glimt og kan pludselig forsvinde i et dyk ned i tæt vegetation. Kaldet høres mindre end hos andre Phylloscopus-sangere. Det er et opadgående, lidt hæst Gransanger-lignende »sweii«, eller »tuiit«, der er beskrevet som Grønirisk-agtigt, eller som »en Sortklire med Phylloscopus-karakter« (P. Lyngs pers. comm.). Et kald, der minder mere om Hvidbrynet Løvsanger, er også bemærket om efteråret.
 
 
Indledning Gransanger Gransanger, tristis Hvidbrynet Løvsanger Hvidbrynet Løvsanger, humei
Fuglekonge Fuglekongesanger Brun Løvsanger Schwarz' Løvsanger Litteratur
 
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6
Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9 Fig. 10