Bestemmelse af Rørspurv, Dværgværling og Pileværling 
med bemærkninger om Sibirisk Rørspurv og Laplandsværling
af Klaus Malling Olsen
 
Dværgværling, Emberiza pusilla  (fig. 3)
Hovedets tegninger - de afgørende kendetegn
Dværgværling har lys rustbrun issestribe, der går frem til næbbasis og er velafgrænset fra de mørkere issesider (om foråret generelt sortagtige hos hanneme, brunere hos hunneme). Issestriben er om efteråret tit svagere og kan mangle hos nogle fugle. Ofte er den lysest lige over næbbets basis. Dværgværlingen er varmt rustbrun på tøjlen, kinderne og foran øjet. Ansigtet er altså temmeligt lyst og "rent" tegnet til forskel fra det lidt "nussede" og mørke rørspurvehoved. Man skal især bemærke, at forreste del af ansigtet er lyst rustbrunt og bl.a. dækker den forreste del af øjenbrynsstriben, der bliver lysere bag øjet, hvor den ofte er lidt bredere end Rørspurvens. Nogle fugle har temmeligt lys grå ryg; hos sådanne er det rustbrune ansigt særlig tydeligt. Fra bag øjet og rundt om kindens bageste del ses en sort U-formet tegning, der tit "poser" lidt ud bag den hvide øreplet (se f.eks. Jonsson 1978). Den sorte tegning stopper ret langt tilbage på kindens nederste del, men anes tit som en forlængelse lige under øjet. Den sorte tegning går dog aldrig - som hos Rørspurv - helt frem til næbbets basis.
I de ret umarkerede omgivelser står det sorte øje tydeligt frem, og fremhæves yderligere af en lys øjenring, der ligner et par lyse briller. Hovedfarver og øjenring giver Dværgværlingen et rødmosset akademisk udseende!
Underside
Dværgværlingens underside ligner Rørspurvens, men den sorte malarstribe er normalt lidt smallere og danner sjældent sorte trekanter på halssiderne. Striberne over bryst og flanker er generelt tyndere og sortere og mere distinkte end Rørspurvens, men da der er en vis overlapning er kendetegnet ikke af afgørende værdi.
Overside
Rørspurv og Dværgværling har gråbrun til lys brungrå overgump med svagt mørkere længdestriber.
Vinge
Dværgværlingens små dækfjer er grå. Uheldigvis er dette væsentlige kendetegn svært at observere i felten, da de små dækfjer ofte skjules af fjer på brystsiderne. Men også Dværgværlingens vingebånd er forskellige fra Rørspurvens "skjulte" rustbrune bånd. Spidserne på de mellemste og store dækfjer er rusttonet hvide (eller hvide, specielt om foråret), og danner to lyse vingebånd, hvoraf det forreste er bredere og tit lysere end det bageste.
 
(Hør Dværgværlingens sang)
 
 
Indledning Under trækket Flugt og proportioner Næb, hale, ben og kald Litteratur
Rørspurv Dværgværling Pileværling Laplandsværling Sibirisk Rørspurv
 
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8