Bestemmelse af Rørspurv, Dværgværling og Pileværling 
med bemærkninger om Sibirisk Rørspurv og Laplandsværling
af Klaus Malling Olsen
 
Sibirisk Rørspurv, Emberiza pallasi  (fig. 6 & 7)
 
Sibirisk Rørspurv er kun truffet to gange i Europa, begge gange på Fair Isle om efteråret (Broad & Oddie 1982). Efterårsfugle ligner små Rørspurve, men de adskilles på et lige (eller højst meget svagt buet) overnæb, lys øjenring og "karakterløst", kanelbrunt ansigt. Således er isse, øjenbrynsstribe og kind af nogenlunde samme farve. Dog ses nederst på kinden en sort kommaformet tegning, der sammen med en sort trekant på halsens sider er de absolut mest påfaldende tegninger på denne temmeligt uanselige art. Hele undersiden har et lyst kanelbrunt anstrøg med kun svage mørke bryst- og flankestriber, der endog kan mangle. De små dækfjer er grå, og der ses to lyst kanelbrune vingebånd.
Oversiden er lysere brun end hos Rørspurven og har mørke og lyse længdestriber. Overgumpen er lys, i god kontrast til ryggen, og er kun svagt længdestribet. Overgumpens grundfarve er lysegrå til brungrå (racen pallasi) eller gulhvid til gulbrun (racen polaris). Oversidens tegning ligner således en Hvidsiskens.
Kaldet er et groft, spurveagtigt "chulp" eller "tschee-ulp", beskrevet som en mellemting mellem kald fra Gråspurv og Storpiber.
 
 
Indledning Under trækket Flugt og proportioner Næb, hale, ben og kald Litteratur
Rørspurv Dværgværling Pileværling Laplandsværling Sibirisk Rørspurv
 
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8